Από το Blogger.
RSS
Container Icon

Οι νέες κυκλοφορίες της Πνοής που θα σας συντροφεύσουν αυτό το καλοκαίρι.

 



Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι, λίγο ως πολύ, βρήκαμε ευκαιρία να ανανεώσουμε τις λίστες με τα βιβλία που θέλουμε να  αγοράσουμε για να διαβάσουμε (λες και δεν έχουμε στοίβες ολόκληρες τα αδιάβαστα). Επειδή εγώ έχω φτιάξει τη δική μου πυραμίδα και έχω πάρει τα βιβλία που θέλω να διαβάσω το καλοκαίρι (με μικρές προσθαφαιρέσεις), σήμερα θα σας παρουσιάσω τις νέες κυκλοφορίες της Πνοής για να σας βοηθήσω να αποφασίσετε κι εσείς τι ακόμα θέλετε να συμπληρώσετε πριν τη ...μεγάλη μέρα!

 

1) Η «Μνημοσύνη» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Βασιλικής Ακαρέπη (που όλοι έχουμε γνωρίσει από «Το αίνιγμα της κερασόπιτας») και είναι ένα βιβλίο που αξίζει να επιλέξετε μιας και συνδυάζει το μυστήριο με την αγωνία, την πολύ καλή πλοκή και την πάντα προσεγμένη γραφή της συγγραφέα.



Τόπος συνάντησης της ηρωίδας Ισιδώρας με το πεπρωμένο της είναι η Λευκομηλιά. Εκεί την οδηγούν τα χορευτικά της βήματα καθώς και ένα γράμμα δίχως όνομα αποστολέα και παραλήπτη, ένα ασημένιο δαχτυλίδι, κι ένα σκουριασμένο κλειδί. Η μυστηριώδης άρνηση της μητέρας της να της μιλήσει για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα ευρήματα που ανακάλυψε μια μέρα πριν την αναχώρησή της για Ελλάδα οδηγούν την Ισιδώρα από την Αστόρια σε αυτό το χωριό του Ολύμπου, με σκοπό να ανακαλύψει μόνη της όσα έχουν μείνει κρυφά για χρόνια.

Εκεί θα γνωρίσει τον Στέλιο, τον δήμαρχο της περιοχής, που προσπαθεί να επαναφέρει το πανηγύρι των Μουσών, μια γιορτή ξεχασμένη για τριάντα χρόνια.  Μαζί του ξετυλίγει το κουβάρι που καταλήγει στο παρελθόν, εκεί όπου η μοίρα έστησε εξέδρα για τον χορό της ζωής και του θανάτου.

Η μυθιστορηματική πλοκή είναι αξιοθαύμαστη καθώς η συγγραφέας χειρίζεται άψογα τον λόγο, παίζει με το μυαλό σου και δεν αφήνει σε κανένα σημείο να διαφανεί το τέλος της ιστορίας της. Σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία σελίδα και εμπλέκει στην ιστορία της τους τοπικούς μύθους, τα πανηγύρια των κατοίκων της Λευκομηλιάς, και τις ανθρώπινες σχέσεις που λήγουν άδοξα ενώ οι ήρωες πασχίζουν να βρουν τα βήματά τους, έως ότου η μητέρα Μνημοσύνη, η θεότητα της μνήμης, τους οδηγήσει στη λύτρωση.

Είμαι σίγουρη ότι το μυθιστόρημα «Μνημοσύνη» της Βασιλικής Ακαρέπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή θα σας ενθουσιάσει!

 

2) «Η καρδιά που πέτρωσε» της Χαράς Νίκα είναι το επόμενο βιβλίο που σας προτείνω. 



Η ιστορία του ξεκινάει από τον Μπουρνόβα το 1890 και καταλήγει στη Σμύρνη του 1910. Η προφητεία μιας μάντισσας στην Ανδρομάχη που της είπε: «Η γραμμή της ζωής σου είναι μεγάλη, όμως ο χάρος θα σου απλώνει συνέχεια το χέρι. Θα σε βασανίσει μέχρι να σε τραβήξει προς το μέρος του. Μέχρι τότε όμως θα σου πάρει ό,τι αγαπήσεις. Θάνατος θα χτίζει το διάβα σου, μέχρι τη μέρα που θα αποκαλυφθεί ένα μεγάλο μυστικό. Μόνο τότε θα τον νικήσεις!» φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της μιας και η ίδια είναι καρπός ενός απαγορευμένου έρωτα, που μεγαλώνει στη Σμύρνη, στα χέρια του λάθος ανθρώπου. Κακοποιείται με τον χειρότερο τρόπο, όμως βρίσκει την ελπίδα δίπλα στις τρεις αδελφές της. Ο έρωτας της χτυπάει την πόρτα, αλλά η μοίρα αρνείται πεισματικά να της χαμογελάσει, πετρώνοντας την καρδιά της. Το μυστικό που κουβαλάει από τη μέρα που γεννήθηκε, ζητά απεγνωσμένα να αποκαλυφθεί. Βία, πόνος, έρωτας, πάθος, ίντριγκες πλέκονται σαν κορδέλες στο γαϊτανάκι της ζωής των τεσσάρων κοριτσιών. Τα χτυπήματα είναι πολλά, και ο δρόμος προς τη λύτρωση μακρύς, ωστόσο δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για το μερίδιο ευτυχίας που τους αναλογεί.

Το βιβλίο επιχειρεί μια επιτυχημένη ανασύσταση εκείνης της εποχής, του τρόπου ζωής των ανθρώπων, τις συνήθειές τους και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν μας πληροφορεί η συγγραφέας ότι είναι εμπνευσμένο από ιστορίες για τη ζωή στη Σμύρνη που της διηγήθηκε η γιαγιά Ανδρομάχη και γι' αυτή την έμπνευση έδωσε και το όνομά της στην ηρωϊδα της.

 

3) «Το καδέρνο» είναι το πρώτο μυθιστόρημα  του Μιχάλη Τοπαλίδη και αξίζει της προσοχής σας για την προσεγμένη γραφή του και για την προσπάθεια απόδοσης της γλώσσας που μιλούσαν το 1453, καθώς παράλληλα με την σύγχρονη ιστορία παραθέτει αποσπάσματα από το καδέρνο ενός ναύτη σε Βυζαντινό καράβι κάνοντας αναφορά σε γεγονότα πριν και μετά την Άλωση, άλλα επιβεβαιωμένα ιστορικά και άλλα στην περιοχή του θρύλου.



Τόπος συνάντησης των δύο ιστοριών το φαράγγι.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Στο τελείωμα της προηγούμενης δεκαετίας, ένας αρχιτέκτονας διασχίζει το φαράγγι κι αναστοχάζεται τη ζωή του. Προσπαθεί να προσδιορίσει την ισορροπία ανάμεσα στα “πρέπει” και στα “θέλω” του, να κατανοήσει το σημείο που σταματά η υποχρέωση απέναντι στους άλλους και ξεκινά αυτή απέναντι στον εαυτό του.

Παραμονές της πολιορκίας της Πόλης από τους Τούρκους, ένα βυζαντινό καράβι σαλπάρει απ’ τα νερά της. Χωρίς δυνατότητα επιστροφής μετά την Άλωση, διασχίζει το Αιγαίο και ναυαγεί στα νότια της Κρήτης. Ένας ναύτης του καταγράφει το ταξίδι στο ημερολόγιό του. Επιζεί απ’ το ναυάγιο, και με οδηγό τη βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, ξεκινά μια καινούρια ζωή, ορίζοντας την πορεία της γενιάς του μέσα στον χρόνο.

Δύο ταξίδια που τα χωρίζουν έξι αιώνες· ένα σφακιανό φαράγγι ο τόπος συνάντησης των ταξιδευτών».

Περιμένουμε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια από τον συγγραφέα που σίγουρα αυτό του το βιβλίο θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.



4) «Όσα απέμειναν από τους εραστές» είναι το δεύτερο βιβλίο του Αλέξανδρου Κάσση. Ο Αλέξανδρος Κάσσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Του αρέσει να ταξιδεύει. Δεν του αρέσει να επαναλαμβάνεται. Το σημείο αναφοράς του είναι κρυμμένο στα βιβλία του, στους δίσκους του, στα μέρη όπου έζησε και στους ανθρώπους που συνάντησε. Προσπαθεί να ζει ανέμελος. Συνεχίζει να επιβιώνει, μάλλον από σύμπτωση.



Πόσες φορές στην πορεία της ζωής μας δεν μας απασχόλησαν ερωτήματα του τύπου «Πού πάει η αγάπη όταν πεθαίνει;» ή «Τι απέμεινε από μια αγάπη που τελείωσε;» Παλιότερα είχε γράψει και η Βαμβουνάκη «Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο» που έγινε και αυτό το υπέροχο τραγούδι από τους Πυξ Λαξ. «...Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς στα μεγάλα θέλω κάναν πίσω...». Έρχεται λοιπόν τώρα ο Αλέξανδρος Κάσσης να μας δώσει τη δική του εκδοχή και να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε το δικό μας εσωτερικό και ίσως επώδυνο ταξίδι.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Ένα πρώην ζευγάρι συναντιέται ύστερα από χρόνια στο Παρίσι και καταλήγει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου για ένα μόνο βράδυ. Κι ενώ οι λόγοι είναι προφανείς κι οι προθέσεις τους φαινομενικά αμοιβαίες, η συζήτηση που ξεκινά, τους οδηγεί τελικά σε αποκαλύψεις αλλά και στο πραγματικό δίλημμα το οποίο καλούνται να απαντήσουν μέσα τους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Μια ιστορία για την πορεία και τη μεγαλειώδη παρακαταθήκη της αγάπης στον συναισθηματικό κόσμο των εραστών, που ό,τι κι αν τους προέκυψε, παρέμειναν εραστές».

Δώστε κι εσείς διαβάζοντας το βιβλίο τις δικές σας βουβές απαντήσεις στο ερώτημα «Τι απέμεινε από τους εραστές» και απολαύστε το ταξίδι προ το κέντρο της ύπαρξης και των αναμνήσεών σας.

 

5) «Βασιλική» λέγεται το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης Λεμονιάς Μουλά που μας ταξιδεύει στα  μέσα της δεκαετίας του ’50, σ’ ένα χωριό γεμάτο μυστικά, όπου μια σειρά γεγονότων προκαλεί θύελλα στη ζωή της έφηβης Βασιλικής. Ο φόβος και η άγνοια ενός πλάσματος αγνού, άμαθου από τον αληθινό κόσμο, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, κι έτσι, οι ευτυχισμένες μέρες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Βασιλική φυγαδεύεται, κι εκεί στη μεγάλη πόλη, που νομίζει ότι έχει αφήσει πίσω της τα θηρία, αυτά βρίσκονται πια μέσα της και δεν την εγκαταλείπουν στιγμή. Επίσης δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως υπάρχουν κι άλλα θηρία, πολιτισμένα, που είναι ωστόσο εξίσου αδυσώπητα. Ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η Βασιλική προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της και να ξορκίσει τους δαίμονές της. Θα τα καταφέρει προτού να είναι αργά;


Ένα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης που όταν την δίνουμε γυρίζει απλόχερα σε μας και ζεσταίνει την ψυχή μας. Η Βασιλική με τη δύναμη και το θάρρος της θα γίνει η αγαπημένη σας ηρωίδα και αξίζει να τη γνωρίσετε.

 

6) «Κάπου στη Μακεδονία» λέγεται το νέο μυθιστόρημα του Φώτη Σιμόπουλου και αποτελεί την καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, και όχι μόνο, την περίοδο από το 1912 έως το 1964. Η διήγηση επικεντρώνεται στη γενέτειρα του συγγραφέα τη Βέροια και την γύρω περιοχή του Βερμίου, Σελίου και των άλλων βουνών της Ημαθίας. Έτσι περνάει μέσα από τη διήγηση η απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, το κύμα προσφύγων από την καταστροφή της Σμύρνης, η δικτατορία του Μεταξά, ο πόλεμος με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, η τύχη των Εβραίων, η Αντίσταση, η κατοχή, το δεύτερο αντάρτικο κ.λπ. Όλα αυτά όμως είναι δοσμένα μυθιστορηματικά και δεν στέκεται ο συγγραφέας σε αυτά τα γεγονοτα τα χιλιοειπωμένα. Τα βλέπουμε όμως μέσα από τη ζωή του Αντώνη με την Κατίνα, του Δημοσθένη με τη Λισαβούδα και του Λεωνίδα με τη Λυμπιάδα. Τα ονόματα των ηρώων του έχουν χαθεί κάτω από την εξέλιξη της γλώσσας χαίρεσαι να τα βλέπεις και πάλι γραμμένα. Κυρίαρχη θέση στο βιβλίο αυτό έχει η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στη ζωή και τις αποφάσεις του άντρα «αφέντη». Με ευαισθησία και περισσή ευγένεια ο συγγραφέας δίνει τη θέση που αξίζει στον καθένα από αυτούς και παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των τριών ζευγαριών, των παιδιών και των εγγονών τους.


Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, σ’ ένα απίστευτο ανακάτεμα ηρωισμού, καρτερίας, θάρρους, προδοσίας, νέμεσης και αγάπης. Ένα βιβλίο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας καθώς αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ως αντιστάθμισμα στη λήθη.


Σας συνιστώ και τα έξη αυτά βιβλία από τις εκδόσεις Πνοή και θα περιμένω τα σχόλια σας αν επιλέξετε και διαβάσετε κάποιο από αυτά. Επίσης θα μας έδινε μεγάλη χαρά αν μας στέλνατε φωτογραφίες τους μαζί σας!



Καλές διακοπές με όμορφα αναγνώσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αγορές επισκευθείτε το:

https://www.ekdoseispnoi.gr/ 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου