Από το Blogger.
RSS
Container Icon

5 βιβλία που αξίζουν την προσοχή σας



Λέγεται ότι το πρώτο βιβλίο του κάθε συγγραφέα είναι το βιβλίο της καρδιάς του.
Με αυτή τη δημοσκόπηση ήθελα να γνωρίσουμε κάποιους πρόσφατους τίτλους και να θυμηθούμε κάποιους παλιότερους που αγαπήσαμε. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι κάποια από τα βιβλία δεν έχουν προλάβει ακόμη να κάνουν τον κύκλο τους και να γίνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό γι’ αυτό και δεν επιλέχθηκαν. Άλλωστε η δημοσκόπηση είναι ενδεικτική και έγινε στα πλαίσια μιας μικρής ομάδας.

Την πρώτη θέση πήρε το βιβλίο του Πάνου Αντωνόπουλου «Με το ίδιο βλέμμα». Ένα βιβλίο που πήρε πολύ καλές κριτικές από επώνυμους συγγραφείς και ανώνυμους αναγνώστες. Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα βιβλίο με ώριμη προσεγμένη γραφή που δεν μοιάζει καθόλου να είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα. Αξίζει να το γνωρίσετε.

Οπισθόφυλλο: Η Χριστίνα μεγαλώνει σε ένα χωριό της Μαγνησίας, με έναν αδιάφορο, άβουλο πατέρα και τη χειριστική γυναίκα του. Η ανάγκη να ονειρευτεί και να ορίσει τη μοίρα της, την ωθεί να εγκαταλείψει τον τόπο της. Ο Βόλος και η Αθήνα θα αποτελέσουν σύντομες στάσεις στη διαδρομή της. Ύστερα από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η φυγή στο εξωτερικό μοιάζει μονόδρομος. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων, συναντά προκλήσεις, αλλά δουλεύει σκληρά και προετοιμάζεται για τα επόμενα δύσκολα βήματα. Μια δεύτερη φωνή την ακολουθεί πάντα, σαν μικρή περιπλάνηση σε μια διαδρομή προς το φως και το σκοτάδι. Μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η πάλη είναι συχνά εξαντλητική, μα η θέληση αποκτά φωνή και πρόσωπο και μάχεται σθεναρά. Ο πόθος για την πραγμάτωση των ονείρων παραμένει ασίγαστος. Θα έρθει τελικά το πολυπόθητο ευεργετικό φως στο δύσκολο αυτό μονοπάτι; Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
Βιογραφικό: O Πάνος Ν. Αντωνόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ελληνικό Πολιτισμό. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (ΜΒΑ) του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan, με ειδίκευση στο Product Development Management, και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «Δημιουργική Γραφή». Βραβεύθηκε για το θεατρικό έργο του, «Το ελάφι», από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». To 2018 δημιούργησε την ιστοσελίδα envivlio.com. Το μυθιστόρημα «Με το ίδιο βλέμμα» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.


Στην δεύτερη θέση ήρθε το μυθιστόρημα της Μιλένα Έρις «Εγώ πριν από τον εαυτό μου» , ένα βιβλίο που μας εντυπωσίασε με το απροσδόκητο τέλος του και την ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας.

Οπισθόφυλλο: Στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, η Αθηνά βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την απώλεια του πατέρα της. Η γνωριμία της με τον θάνατο τής αδειάζει την ψυχή και την απογυμνώνει από συναισθήματα. Μεγαλώνοντας, χειραγωγεί τους ανθρώπους αδιαφορώντας για τον πόνο που προκαλεί. Όλα αυτά αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Πλάτωνα και αισθάνεται για πρώτη φορά ότι αγαπά. Πιστεύει ότι άφησε για πάντα πίσω το παρελθόν, όμως κάποιος έχει διαφορετική γνώμη…
Μια ιστορία που μας αφορά όλους, καθώς συχνά βαδίζουμε τυφλοί ανάμεσα στα τραύματά μας και τα αφήνουμε να μας ελέγχουν χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Βιογραφικό:
Η Μιλένα Έρις ζει στη Θεσσαλονίκη και έχει δύο γιους. Υπηρέτησε στο Διπλωματικό Σώμα ακολουθώντας παράλληλα τη μεγάλη της αγάπη, τη λογοτεχνία. Από την παιδική της ηλικία έγραφε ποιήματα και μικρές ιστορίες, ενώ κατόπιν ασχολήθηκε με τη μυθιστοριογραφία. Η συγγραφέας αντλεί την έμπνευσή της από σύγχρονα κοινωνικά θέματα.
Το μυθιστόρημα «Εγώ πριν από τον εαυτό μου» είναι το πρώτο βιβλίο που αποφάσισε να μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.


Στην τρίτη θέση ήρθε το μυθιστόρημα - μαρτυρία «Προς την Ελευθερία» της Ελευθερίας Χαλόφτη. Ένα βιβλίο που ασχολείται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πρέπει να διαβαστεί από όλους γιατί αφορά ακόμη και αυτούς που νομίζουν το αντίθετο.

Οπισθόφυλλο: Όπου να ’ναι θα γεννηθείς σε μια σκοτεινή γωνιά του μυαλού μου. Πατέρας σου θα είναι ο φόβος και μάνα σου η ενοχή. Με το που θα ’ρθεις, η ζωή μου θα γίνει αβίωτη κι ένα μονάχα συναίσθημα θα κυριαρχήσει μέσα μου: η απελπισία. Ήδη ακούω τη φωνή σου –φωνή διαβόλου από την καιόμενη κόλαση– μυρίζω τη φοβερή σου ανάσα –μπόχα από τα εκατομμύρια ανθρώπων που ’χεις καταπιεί ανά τους αιώνες– βλέπω το περίγραμμά σου – σκιά θηρίου που ετοιμάζεται να συντρίψει όποιον βρει στο πέρασμά του. Δεν με ξεγελάς. Όπου να ’ναι έρχεσαι, και τότε… αλίμονό μου».
Η Ελευθερία Φωτεινάκου τα είχε όλα: σπίτι, οικογένεια και… υπερπροστασία. Είχε και αγάπη, με την προϋπόθεση να κάνει πάντα αυτό που θέλουν οι γονείς της. Η αυταρχική μητέρα και ο αδιάφορος, αγχώδης πατέρας την οδηγούν στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ασφυκτιώντας μέσα στο νοσηρό περιβάλλον της οικογένειάς της, αποφασίζει να ξεφύγει. Προσπαθεί να ενηλικιωθεί, να χαράξει καινούριους δρόμους και να σπάσει τα συναισθηματικά δεσμά της.
Η Ελευθερία Φωτεινάκου κυνηγάει με πάθος την ελευθερία. Θα καταφέρει να την πιάσει;
Η Ελευθερία Χαλόφτη γεννήθηκε το 1983 στα Μέγαρα Αττικής. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και εργάζεται ως δασκάλα σε Δημοτικό σχολείο.
Συμμετείχε στην Ε΄ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, ενώ έχει διακριθεί σε διαγωνισμό διηγήματος το 2013. Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού μονολόγου, σκηνοθεσίας και σεναρίου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Το 2014 ίδρυσε στα Μέγαρα ομάδα διαχείρισης άγχους, μέσω της μετουσίωσής του σε τέχνη.
Το θέμα του πρώτου της βιβλίου «Προς την Ελευθερία» είναι η οικογένεια και ο καθοριστικός ρόλος που εκείνη παίζει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των μελών της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Στην τέταρτη θέση ήρθε το «Ψ» της Δέσποινας Γιαμβριά-Μπλαστροπούλου. Πρωτότυποι ποιητικοί μονόλογοι γραμμένοι με την χαρακτηριστική πένα της συγγραφέα.

Από το οπισθόφυλλο: Ψίθυροι Απελευθέρωσης… Διεγερτικοί εντυπωσιασμοί…
Ψυχήν επλήρουν. Ψυχής δε, ουδέν εστί τιμιώτερον.
Ένα βιβλίο tableau vivant... όπου θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, ποίηση, αποφθέγματα, σπαράγματα Ζωής εμφανίζονται, εναρμονίζονται και συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο.
Ο αναγνώστης θα συγκινηθεί, θα γελάσει, θα θυμηθεί δικές του πιθανόν εμπειρίες,
θα αναρωτηθεί αν ακούει δικούς του Ψιθύρους…
Η ανάγνωση πρέπει να κατευθύνει τη δέσμη φωτός των ματιών πάνω στις λέξεις, να αποκαλυφθούν και να ανυψωθούν ως την άχρονη, ασύνορη ύπαρξή μας.
Δεν υπάρχει τελευταία λέξη. Όλα μπορούν να ξαναρχίσουν…
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής του εικαστικού Δημήτρη Ταλαγάνη.
Η Δέσποινα  Γιαμβριά-Μπλαστροπούλου γεννήθηκε στο κλεινόν άστυ, τον υπέροχο μήνα Μάη του 1954. Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας. Συγγραφεί από πάντα, εκδίδει τα γραφθέντα για πρώτη φορά! Ποιητικοί μονόλογοι με τίτλο «Ψ» όπως «Ψίθυροι», από τις εκδόσεις Πνοή.

Στην πέμπτη θέση ήρθε η «Κακή σπορά» του Ανδρέα Πασσά. Σκληρά διηγήματα για αναγνώστες με απαιτήσεις.

Οπισθόφυλλο: Σύμφωνα με τον Κίρκεγκαρντ υπάρχουν δύο είδη απελπισίας. Εκείνη που δεν θέλεις να είσαι ο εαυτός σου, και η άλλη, που θες απελπισμένα να είσαι ο εαυτός σου. Έντεκα διηγήματα για κείνους που βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Ή αλλιώς, ιστορίες για το σκουλήκι στο μήλο. Εύφλεκτοι χαρακτήρες σε μια ανηρωική εποχή.
Ο Ανδρέας Πασσάς ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην ιδιωτική τηλεόραση. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, στο διαδίκτυο, σε συλλογικούς τόμους και στην εφημερίδα «Εξαρχειώτης». Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα διατηρεί τη σειρά με χρονογραφήματα «Μέρες και Νύχτες υπό επιτήρηση» στο viewtag.gr. Η συλλογή διηγημάτων «Κακή Σπορά» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Επίσης βιβλία που πήραν πολύ καλές κριτικές, άρεσαν πολύ και διαβάστηκαν είναι η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ζαραμπούκα - «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς»
Το αστυνομικό-κοινωνικό μυθιστόρημα  του Αντώνη Καρρά - «Κωδικό όνομα Ιαπετός»
Το μυθιστόρημα φαντασίας του Γιώργου Καστέλλη - «Ερωσφόρος»
Το κοινωνικό μυθιστόρημα της Έλενας Σαλιγκάρα – «Πέρα από τη γέφυρα»

Στην ένατη θέση ισοψήφισαν:
Το κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει το σύνδρομο down της Έλενας Πιπερίδου - «Οι μέρες της πεταλούδας»
Η μαρτυρία που μιλάει για τον καρκίνο του μαστού της Αγγελικής Δαφτσίδου - «Παράθυρο στη ζωή»
και το νεανικό κοινωνικό μυθιστόρημα του Νίκου Αντωνίου - «Το γράμμα»

Δώστε μια ευκαιρία στους νέους συγγραφείς και δεν θα σας απογοητεύσουν.
Κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πνοή.
Τηλ. πληροφοριών - παραγγελιών 210 2230206.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Unknown είπε...

If you're attempting to lose weight then you absolutely have to try this brand new personalized keto meal plan diet.

To produce this keto diet, licenced nutritionists, personal trainers, and top chefs have joined together to develop keto meal plans that are efficient, suitable, price-efficient, and enjoyable.

From their launch in 2019, thousands of clients have already remodeled their body and well-being with the benefits a smart keto meal plan diet can give.

Speaking of benefits: in this link, you'll discover 8 scientifically-proven ones provided by the keto meal plan diet.

Δημοσίευση σχολίου